Landsbygdsambassadörer Blankaholm-Solstadström

Landsbygdsambassadörerna är en del av inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”. Målsättningen är att lyfta fram spännande profiler från pilotområdet Blankaholm-Solstadström, som med sina historier visar upp en mångfacetterad bild av livet på landet. Ambitionen är att inspirera andra att våga ta steget och flytta till landsbygden.

Helena & Patrik, Solstadström

Från Skåne till Spanien och sedan vidare till Solstadström. Hur kommer det sig att två skåningar med rötterna i Höllviken, hamnade i Solstadström av alla ställen? Och att de dessutom köpte byns spökhus? Helena och Patrik Jivede Morau delar med sig om sin flytt och hur det är att ta sig an ett ödehusprojekt.  

Hilma & Wille, Blankaholm

Det händer spännande saker i Blankaholm. Gästhamnen har gått från ”med förbättringspotential” till att 2023 vara en av Sveriges mest populära destinationer för husbilsturister. Lanthandeln har slagit upp dörrarna på nytt. En gammal byggnad på torget får efterlängtad kärlek och förbereds för loppis till nästa sommar. Personerna bakom kulisserna är Hilma och Wille Momark. Eldsjälarna och entreprenörerna, som valde att återvända till bygden och göra Blankaholm till sitt hem.

Michael, Blankaholm

Michael Dahlin har gjort sin hembygd till sin arbetsplats. Med sitt arkeologiska arbete bidrar han att till att sätta ostkusten på den kulturhistoriska kartan. Michael berättar att bo i Blankaholm ger honom en större frihet att jobba med sin stora passion och att genomföra projekt direkt kopplade till sitt intresseområde, samtidigt som han genom sitt arbete och sin forskning bidrar till att utveckla platsen. Här finns människor med driv, en fin gemenskap, stor framtidstro och möjligheter att utveckla sin bygd”, säger han om sin hemmabas.  

Gösta & Shuly, Blankaholm

Shuly och Gösta Holmer är välkända profiler i Blankaholm. Paret flyttade till byn under 90-talet och har sedan dess haft både ett och två fingrar med i spelet för att hålla platsen levande och bli en lockande turistdestination. Shuly driver Blankaholms Gästgiveri med restaurang och hotell, och Gösta skapar fantastiska konstverk från sin ateljé i Blankaholms konsthall. De har under årens lopp lagt ner stor möda och energi på att renovera flera av det gamla sågverkets övergivna byggnader. ”Här finns ett lugn och en stillhet som gör att kreativiteten får fritt spelrum”, säger Gösta om Blankaholm.

Johan, Blankaholm

”En enkel biljett Stockholm – Blankaholm, tack”. Det var det Johan Jonasson, eller J.J som han även kallas, bad om i biljettluckan på Centralstationen i början av augusti i år. Eller okej, så gick det kanske inte riktigt till, men hur det än var så är start- och slutdestinationen i alla fall korrekt. Johan har, efter 15 år i huvudstaden, tagit kappsäcken och gitarrfodralen och flyttat till Blankaholm.