Landsbygdsambassadörer Misterhultsbygden

Landsbygdsambassadörerna är en del av inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”. Målsättningen är att lyfta fram spännande profiler från pilotområdet Misterhultsbygden, som med sina historier visar upp en mångfacetterad bild av livet på landet. Ambitionen är att inspirera andra att våga ta steget och flytta till landsbygden.

Marcus, Klintemåla

Marcus Ottosson och kompanjonen Fredrik Wenell är radarparet bakom gästhamnen, butiken, caféet och mötesplatsen ”Valborgs i Klintemåla”. Båda växte upp i Oskarshamn, men lämnade staden – precis som så många andra i tidiga tjugoårsåldern – för att studera och se världen. Med åren har en längtan efter en lugnare livsstil växt fram, mindre storstadsbrus och mer vågskvalp och fågelsång. När chansen att ta över arrendet på gästhamnen i Klintemåla presenterade sig, så var de inte sena att hoppa på tåget.

Rebecka, Bussviks Gård

Bussviks Gård är en iögonfallande byggnad med sin vackra inglasade veranda, den snirkliga järngrinden och stora fruktträdgården. Det är ett hus som alla som kör längs med Kustvägen i Misterhult känner till och troligtvis sneglar på med drömmande blick. Sedan en tid tillbaka har huset nya invånare, här har nämligen Rebecka Englund med maken Andreas, parets tre barn, en katt och ett gäng höns flyttat in. Rebecka delar med sig av berättelsen om hur det kom sig att de valde livet på landet över staden och vad det bästa är med att bo i Misterhultsbygden.

 

Helena, Skogshyddan

Helena Nidecker och hennes bil med den mobilasågen i släp är numera ett välkänt ekipage i Misterhultstrakterna. Vad många inte vet är att hela företaget faktiskt blev till av en slump. Det var nämligen så att sågverket egentligen bara skulle användas hemma på gården i arbetet med en båtrenovering. Det visade sig dock att man behövde ha ett företag för att kunna försäkra den och Helena blev mer eller mindre tvingad att starta eget. Inte det helt lättaste med tanke på att Helena ursprungligen är från Schweiz. Vad som började som ett administrativt huvudbry mynnade lyckligtvis ut i företaget Mobila-sågen, som nu har en strid ström med uppdrag.

Helena ångrar inte en sekund att hon köpte gården Skogshyddan och drog igång sin verksamhet i Misterhultsbydgen. ”Här har man en fri och enkel livsstil, men samtidigt plats att utveckla och utvecklas. Det finns en stark gemenskap och ett stort kontaktnät med engagerade och hjälpsamma människor. Dessutom är det otroligt lyxigt att ha dessa otroligt vackra miljöer runt omkring sig.”

Sarah & Andreas, Gässhult

Sarah och Andreas är inflyttade från Kiruna respektive Västerås, men bor numera i Gässhult och driver tillsammans bolaget Your Adventures Sweden. Företaget har vuxit fram ur hobbyverksamheten Stenbrottets Flugfiske och arrangerar fisketurer för företag, privatpersoner och skolor. Det finns även planer på att utöka utbudet med turridning. Sarah har nämligen ett stort intresse för hästar och driver sedan 2012 det egna företaget ”Hippofysen” där hon erbjuder fysioterapi för hästar.

Paret älskar livet på landet och kan inte tänka sig en bättre plats att bo på. Andreas tycker att det är rena drömmen att bo mitt sitt fritidsintresse och längtar inte tillbaka till stadslivet. ”Det bästa med att bo just i Misterhult är att det är en sådan god gemenskap och att det är otroligt vackert. Här finns den perfekta blandningen av skog, sjö och skärgård”, säger de båda med ett leende.

Peter, Flivik

Flivik är en liten, idyllisk by i norra delen av Oskarshamns kommun. För att komma hit måste man köra längs en slingrade länsväg genom skog, förbi åkrar och ängar tills man ser Flivikens vatten glittra bakom de röda husen och ladugårdarna. De vackra omgivningarna och rofylldheten har lockat sommargäster i årtionden. Ibland faller det sig så att sommarvistelsen ger mersmak, tiden i sommarhuset blir allt längre och till sist har man blivit fastboende. En person som har genomgått just den transformationen är Peter Norman. Peter delar med sig om hur det kom sig att han och hustrun Birgitta gick från sommargäster till åretruntare samt hur Fliviks historia hade ett finger med i spelet.  

Charlotte, Misterhultsbygden

Möt Charlotte Liliemark, en kvinna med många järn i elden och ett mycket stort engagemang i bygden. Till vardags är hon rektor för Misterhultsskolan, men föder även upp tjusiga dressyrhästar av rasen svenskt varmblod. Som om inte det vore nog så sitter hon även med i styrelserna för Leader Kustlandet, Swedish Warmblood Association och avelsföreningen SWB Norra Kalmar Län. Charlottes paroll i livet är att om man vill att något ska hända, så måste man själv engagera sig. Det råder definitivt inga tvivel om att hon lever som hon lär.

Wilma, Misterhultsbygden

Jobbet tog henne från västkusten till östkusten. Kärleken fick henne att bli kvar. Wilma Steen, egenföretagare och hundförare, är nyligen inflyttad till Figeholm i Misterhultsbygden. Här har hon gjort sig hemmastadd tillsammans med fem hundar, sambon Niclas, bonussonen William och en växande mage – snart vankas det nämligen tillökning i familjen. Hon startar varje dag med att ta en morgonpromenad vid vattnet, en av de saker som hon gillar allra bäst med att bo i Figeholm.