Blankaholm – Solstadström

Blankaholm-Solstadström är ett pilotområde i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”.

Blankaholm

Blankaholm är ett idylliskt skärgårdssamhälle beläget i Västerviks kommuns sydligaste del. Här bor runt 160 invånare och i samhället finns bland annat förskola, lanthandel, postombud, gästgiveri, kafé och camping. Strax utanför orten ligger Blankaholms naturreservat, där det går att njuta av mysig ädelskog och vackra vyer av skärgården.

Samhället är präglat av sin närhet till havet och skärgården, och här finns stora möjligheter för båtliv, fiske och kajakpaddling. För den som är intresserad av vandring så finns Blankaholmsslingorna. Den ena är en fin promenadstig i naturreservatet och den andra slingrar sig upp på Majkaseberget – 54 meter över havet – med en hisnande utsikt över skärgården. Här finns även en cykelled som, via härliga grusvägar, tar dig hela vägen till Västervik.

Geografiskt så ligger Blankaholm mitt emellan städerna Oskarshamn, Vimmerby och Västervik, med goda förutsättningar för jobbpendling så väl som närhet till shopping och nöjen.

Blankaholm och Solstadström har ett starkt och engagerat föreningsliv. Här kan du till exempel engagera dig i idrottsaktiviteter genom Blankaholms Bollklubb, arrangera olika lokala evenemang genom Folkets Hus-föreningen eller snacka båtliv med gänget i Strömmens båtklubb.

Solstadström

Solstadström är en pittoresk by, belägen på båda sidor av Marströmmen. Den södra sidan hör till Oskarshamns kommun och den norra till Västerviks kommun. Här ligger husen strösslade längs med vattnet och det är enkelt att ta sig ut i Misterhults skärgård med båt. Några kilometer norrut ligger Blankaholm och de båda småorterna har en stark samhörighet med överlappande föreningar och evenemang.