Fliseryd

Fliseryd är ett pilotområde i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”. 

Fliseryd

Fliseryd är en tätort med ca 700 invånare, belägen i de inre delarna av Mönsterås kommun. Det är 1,5 mil till kusten, Kalmarsund och skärgården. Orten ligger omgiven av skog och jordbrukslandskap, och tvärsigenom samhället rinner Emån. Här finns en enastående natur, som erbjuder unika möjligheter till naturupplevelser och aktiviteter som fiske, ridning och paddling. 

Ortens geografiska läge, med städer som Mönsterås, Oskarshamn och Kalmar inom ett pendlingsavstånd på mindre än en timme, gör att det finns ett stort utbud av arbetsgivare i regionen, som är i behov av olika sorters kompetens. Även på orten finns det större arbetsgivare, så som CA Cedergrens och Compo Systems Sweden.

För den som vill starta eller redan driver eget företag, så är Fliseryd och Mönsterås kommun en perfekt plats att utveckla sin verksamhet. Mönsterås kommun har nämligen regionens bästa företagsklimat, enligt Svensk Näringslivs kartläggning bland Sveriges samtliga kommuner (2021).

Trots sin storlek så erbjuder orten det mesta man behöver i form av serviceutbud. Här finns matbutik, pizzeria, gym, äldreboende, räddningstjänst, förskola och låg – och mellanstadieskola. Skolan byggdes 2020 och i anslutnings finns sporthall så väl som bibliotek. Fliseryd är även hem till ett brett och rikt föreningsliv. På orten finns möjlighet att engagera sig i allt från fotboll och innebandy till sportfiske, motorsport och jaktskytte. Utöver det är samhällsföreningen och hembygdsföreningen mycket aktiva, och tillsammans med andra föreningar arrangerar de det årliga evenemanget ”Fliserydsdagen”.