Misterhult & Misterhultsbygden

Misterhultsbygden är ett pilotområde i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”.

Misterhult & Misterhultsbygden

Misterhult är en småort, med ca 200 invånare, belägen i norra delen av Oskarshamns kommun. Misterhultsbygden är dock ett större område kring orten Misterhult där det ingår en rad byar, som exempelvis Flivik, Bussvik och Klintemåla. I inflyttarprojektet har vi en generös tolkning av vad vi räknar in i pilotområdet ”Misterhult/Misterhultsbygden” och inkluderar därför hela området från Fårbo och Figeholm i söder upp till Solstadström vid gränsen till Västervik i norr.

Misterhultsbygden ligger i ett landskap där skog och jordbruksmark vävs in i varandra. Här finns närhet till både insjöar, hav – och såklart skärgården. Misterhultsskärgård är en av Sveriges 14 skärgårdar och den bjuder på storslagna naturupplevelser, kulturarv, kajakpaddling, fiske och möjligheter till båtliv. För den som är intresserad av vandring så löper flera av Ostkustledens etapper genom Misterhultsbygden.

Geografiskt så ligger Misterhult mellan städerna Oskarshamn och Västervik, med goda förutsättningar för jobbpendling så väl som närhet till shopping och nöjen. Från Misterhult är det dessutom endast en timme till länets största stad, Kalmar. Serviceutbud som matbutik, pizzeria, postombud, förskola och skola upp till klass 2 och bibliotek finns i Figeholm. På orten Misterhult finns Misterhultsskolan med förskola, förskoleklass, grundskola upp till åk 6 och fritidshem. Skolan är en friskola med natur- och hälsoprofil och är mycket omtyckt. Runt om i bygden finns ett starkt föreningsliv. Ett exempel är MAIS, Misterhults allmänna idrotts- och samhällsförening, som t.ex. arrangerar julmarknad och har byggt både paddelbana och utegym.