Emma och Peter Källström

Emma & Peter är landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Fliseryd”. De representerar Fliseryd i Mönsterås Kommun.

 

Emma & Peter, Fliseryd

Det är en regnig dag i början av november när jag knackar på hemma hos familjen Källström i Fliseryd. I vardagsrummet sprakar en brasa inbjudande och det är full aktivitet i huset med höstlovslediga barn. Jag är på plats för prata Fliseryd med Emma och Peter. En av dem har bott här hela sitt liv och den andra flyttade hit på grund av kärleken. Paret är välkända profiler i byn, mycket tack vare sitt stora engagemang i föreningslivet så väl som platsen. Det här är ett par som inte är rädda för att rycka in och hjälpa till med stort som smått.  

Emma och Peter Källström är verkligen föreningsmänniskor ut i fingerspetsarna. Emma, som är uppvuxen i Oskarshamn, började tidigt engagera sig i scouterna, basketklubben och Svenska Kyrkan. Peter, som är en infödd Fliserydare, har å sin sida varit med i princip varenda förening i Fliseryd. Han har engagerat sig i allt från byggandet av sporthallen till att vara speaker på den årliga Fliserydsdagen (hela 25 år faktiskt). Numera är han ordförande i Fliseryds Samhällsförening, som värnar om och verkar för Fliserydsbygdens utveckling. När Emma flyttade från Oskarshamn till Fliseryd blev hon omedelbart involverad i föreningslivet även här. Det började med att hon gick med i kyrkokören och därefter har det blivit både kyrkopolitiska uppdrag och engagemang som ungdomsledare för b.la barngympa.  

”Jag skulle nog säga att bli engagerad i det lokala föreningslivet var avgörande för att jag snabbt skulle komma in i byns gemenskap och lära känna människor. När jag flyttade hit så kände jag ingen. Visserligen fick jag lite på köpet i och med att Peter har ett stort nätverk, men det är viktigt att hitta sitt eget sociala sammanhang”, säger Emma.  

Men hur kommer det sig att flyttlasset gick till just Fliseryd? Jo, boven i dramat är, som för så många, andra….kärleken. Emma och Peter träffades under det tidiga 00-talet när de båda arbetade i restaurangbranschen i Oskarshamn. 2003–2008 drev de nattklubben La Scala, som under en period var innestället nummer ett. Hör man till Millennials-generationen och bodde i trakterna kring Oskarshamn vid den här tiden, så är risken stor att en och annan kväll spenderades här. Emma stod ofta i baren och slängde ihop cocktails, medan Peter såg till att dansgolvet fylldes med folk. Peter är nämligen DJ och många kommer säkert ihåg honom som ”DJ Peter Carlsson”. ”All good things come to an end”, sägs det ju och parets karriär inom nattklubbsbranschen tog sitt slut när La Scala gick ut till försäljning 2008. 

”Vi hade faktiskt planer på att köpa verksamheten, men av olika anledningar så blev det inte så. Så här i efterhand kanske det var lika bra, även om det kändes tråkigt där och då”, berättar Peter.  

 

 

”Jag tycker att det absolut bästa med Fliseryd är närheten till allt. Nära till affären, nära till skolan, nära till naturen, nära till historiska platser att upptäcka och nära till jobben”

I stället påbörjades ett nytt kapitel, med helt nya karriärer och – för Emmas del – en ny hemmaort. I slutet av 2008 fick både Emma och Peter jobb på kärnkraftverket OKG och 2009 flyttade Emma till Fliseryd. Peter ägde sedan tidigare en bostad på orten, men till att börja med var det inte självklart att de skulle slå sig ner just där. ”Nej, det var faktiskt inte alls en självklarhet”, säger Peter. ”Vi vägde olika parametrar mellan varandra, och funderade mycket fram och tillbaka.” 

”Ja, vi var och kikade på en del hus i Oskarshamn, men det som blev avgörande var ekonomin och tiden till jobb och skolor”, fortsätter Emma.  

Emma och Peter förklarar att de kom fram till att det bästa valet för deras del var Fliseryd. Dels så spelade den ekonomiska aspekten in, men framför allt så blev det en tidsbesparing. ”Vi räknade på det och även om det faktiska avståndet kanske är längre till jobbet än från exempelvis Oskarshamn, så sparade vi ändå in tiden på andra ställen. Exempelvis så slapp vi extratid för hämtning och lämning vid skola och förskola, i och med att vi har dessa så pass nära hemmet. Sedan så ligger ju E22an nära och det går snabbt och smidigt att pendla”, berättar Emma. 

”Det är helt klart prisvärt att bo här också. Man får mycket hus för pengarna”, lägger Peter till. 

Emma och Peter berättar att de stormtrivs i Fliseryd. När de blir ombedda göra en ”hisspitch” för platsen så råder det ingen brist på punkter. 

”Jag tycker att det absolut bästa med Fliseryd är närheten till allt. Nära till affären, nära till skolan, nära till naturen, nära till historiska platser att upptäcka och nära till jobben”, säger Peter. ”Det där med närhet är ju såklart relativt, men för oss känns det nära till det allra viktigaste i våra liv i alla fall”.  

”Jag måste ju såklart slå ett slag för föreningslivet”, fortsätter Emma.
”Här finns massor att göra. Vi har skytte, fotboll, innebandy, sportfiske, ridning, motocross, ett gym och mycket mer. Föreningarna här är så duktiga på att samarbeta och samverka för att gynna byn. Fliseryd har en god gemenskap och människorna som bor här är trevliga och hjälpsamma. Folk ställer verkligen upp för varandra.” 

”Sedan får vi inte glömma att vi har ett riktigt bra serviceutbud här också. Kommunen har verkligen satsat på orten. Nu har vi en nybyggd skola och lekplats. Dessutom har vi en fin butik som även är ombud för posten, apotek och Systembolaget. Allt man behöver finns”, avslutar Peter med ett brett leende.  

 

Text och bild: Jenny Svendsby