Landsbygdsambassadörer

Landsbygdsambassadörerna är en del av inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till…X”. Målsättningen är att lyfta fram spännande profiler från pilotområdena Misterhult-Mörtfors-Blankaholm-Solstadström och Fliseryd, som med sina historier visar upp en mångfacetterad bild av livet på landet. Ambitionen är att inspirera andra att våga ta steget och flytta till landsbygden i Kustlandskommunerna.

Marcus, Klintemåla

Marcus Ottosson och kompanjonen Fredrik Wenell är radarparet bakom gästhamnen, butiken, caféet och mötesplatsen ”Valborgs i Klintemåla”. Båda växte upp i Oskarshamn, men lämnade staden – precis som så många andra i tidiga tjugoårsåldern – för att studera och se världen. Med åren har en längtan efter en lugnare livsstil växt fram, mindre storstadsbrus och mer vågskvalp och fågelsång. När chansen att ta över arrendet på gästhamnen i Klintemåla presenterade sig, så var de inte sena att hoppa på tåget.

Helena & Patrik, Solstadström

Från Skåne till Spanien och sedan vidare till Solstadström. Hur kommer det sig att två skåningar med rötterna i Höllviken, hamnade i Solstadström av alla ställen? Och att de dessutom köpte byns spökhus? Helena och Patrik Jivede Morau delar med sig om sin flytt och hur det är att ta sig an ett ödehusprojekt.  

Rebecka, Bussviks Gård

Bussviks Gård är en iögonfallande byggnad med sin vackra inglasade veranda, den snirkliga järngrinden och stora fruktträdgården. Det är ett hus som alla som kör längs med Kustvägen i Misterhult känner till och troligtvis sneglar på med drömmande blick. Sedan en tid tillbaka har huset nya invånare, här har nämligen Rebecka Englund med maken Andreas, parets tre barn, en katt och ett gäng höns flyttat in. Rebecka delar med sig av berättelsen om hur det kom sig att de valde livet på landet över staden och vad det bästa är med att bo i Misterhultsbygden.

 

Helena, Skogshyddan

Helena Nidecker och hennes bil med den mobilasågen i släp är numera ett välkänt ekipage i Misterhultstrakterna. Vad många inte vet är att hela företaget faktiskt blev till av en slump. Det var nämligen så att sågverket egentligen bara skulle användas hemma på gården i arbetet med en båtrenovering. Det visade sig dock att man behövde ha ett företag för att kunna försäkra den och Helena blev mer eller mindre tvingad att starta eget. Inte det helt lättaste med tanke på att Helena ursprungligen är från Schweiz. Vad som började som ett administrativt huvudbry mynnade lyckligtvis ut i företaget Mobila-sågen, som nu har en strid ström med uppdrag.

Helena ångrar inte en sekund att hon köpte gården Skogshyddan och drog igång sin verksamhet i Misterhultsbydgen. ”Här har man en fri och enkel livsstil, men samtidigt plats att utveckla och utvecklas. Det finns en stark gemenskap och ett stort kontaktnät med engagerade och hjälpsamma människor. Dessutom är det otroligt lyxigt att ha dessa otroligt vackra miljöer runt omkring sig.”

Sarah & Andreas, Gässhult

Sarah och Andreas är inflyttade från Kiruna respektive Västerås, men bor numera i Gässhult och driver tillsammans bolaget Your Adventures Sweden. Företaget har vuxit fram ur hobbyverksamheten Stenbrottets Flugfiske och arrangerar fisketurer för företag, privatpersoner och skolor. Det finns även planer på att utöka utbudet med turridning. Sarah har nämligen ett stort intresse för hästar och driver sedan 2012 det egna företaget ”Hippofysen” där hon erbjuder fysioterapi för hästar.

Paret älskar livet på landet och kan inte tänka sig en bättre plats att bo på. Andreas tycker att det är rena drömmen att bo mitt sitt fritidsintresse och längtar inte tillbaka till stadslivet. ”Det bästa med att bo just i Misterhult är att det är en sådan god gemenskap och att det är otroligt vackert. Här finns den perfekta blandningen av skog, sjö och skärgård”, säger de båda med ett leende.

Hilma & Wille, Blankaholm

Det händer spännande saker i Blankaholm. Gästhamnen har gått från ”med förbättringspotential” till att 2023 vara en av Sveriges mest populära destinationer för husbilsturister. Lanthandeln har slagit upp dörrarna på nytt. En gammal byggnad på torget får efterlängtad kärlek och förbereds för loppis till nästa sommar. Personerna bakom kulisserna är Hilma och Wille Momark. Eldsjälarna och entreprenörerna, som valde att återvända till bygden och göra Blankaholm till sitt hem.

Michael, Blankaholm

Michael Dahlin har gjort sin hembygd till sin arbetsplats. Med sitt arkeologiska arbete bidrar han att till att sätta ostkusten på den kulturhistoriska kartan. Michael berättar att bo i Blankaholm ger honom en större frihet att jobba med sin stora passion och att genomföra projekt direkt kopplade till sitt intresseområde, samtidigt som han genom sitt arbete och sin forskning bidrar till att utveckla platsen. Här finns människor med driv, en fin gemenskap, stor framtidstro och möjligheter att utveckla sin bygd”, säger han om sin hemmabas.  

Gösta & Shuly, Blankaholm

Shuly och Gösta Holmer är välkända profiler i Blankaholm. Paret flyttade till byn under 90-talet och har sedan dess haft både ett och två fingrar med i spelet för att hålla platsen levande och bli en lockande turistdestination. Shuly driver Blankaholms Gästgiveri med restaurang och hotell, och Gösta skapar fantastiska konstverk från sin ateljé i Blankaholms konsthall. De har under årens lopp lagt ner stor möda och energi på att renovera flera av det gamla sågverkets övergivna byggnader. ”Här finns ett lugn och en stillhet som gör att kreativiteten får fritt spelrum”, säger Gösta om Blankaholm.

Lovisa, Fliseryd

Från heltidsanställd spårvagnsförare i Sveriges näststörsta stad till arbetslös husägare i en liten by i de östra Smålandsskogarna, vidare till fullbokad fönsterhantverkare och framgångsrik egenföretagare. Låter det som en galen, nästintill påhittad historia? Ja kanske – det är i varje fall inte en väg som trampats av så värst många andra. Det är dock den resa som gjorts av Lovisa Cederlöf, boende i Fliseryd och ägare av Kvillens Fönsterhantverk. 

Johan, Blankaholm

”En enkel biljett Stockholm – Blankaholm, tack”. Det var det Johan Jonasson, eller J.J som han även kallas, bad om i biljettluckan på Centralstationen i början av augusti i år. Eller okej, så gick det kanske inte riktigt till, men hur det än var så är start- och slutdestinationen i alla fall korrekt. Johan har, efter 15 år i huvudstaden, tagit kappsäcken och gitarrfodralen och flyttat till Blankaholm.

Peter, Flivik

Flivik är en liten, idyllisk by i norra delen av Oskarshamns kommun. För att komma hit måste man köra längs en slingrade länsväg genom skog, förbi åkrar och ängar tills man ser Flivikens vatten glittra bakom de röda husen och ladugårdarna. De vackra omgivningarna och rofylldheten har lockat sommargäster i årtionden. Ibland faller det sig så att sommarvistelsen ger mersmak, tiden i sommarhuset blir allt längre och till sist har man blivit fastboende. En person som har genomgått just den transformationen är Peter Norman. Peter delar med sig om hur det kom sig att han och hustrun Birgitta gick från sommargäster till åretruntare samt hur Fliviks historia hade ett finger med i spelet.  

Marcus & Jessica, Fliseryd

Ett av landsbygdens största problem är att traktens unga vuxna lämnar platsen för att studera på universitet eller högskola. Majoriteten kommer därefter inte tillbaka utan blir antingen kvar på studieorten eller följer jobben till storstäderna. Marcus Läggeberger och Jessica Bertilsson hör inte till denna skara. De gjorde i stället raka motsatsen – de valde att stanna kvar och satsa på sin hemmaort. Numera driver de ett fastighetsbolag med inriktning på hyreslägenheter och är engagerade i samhällsföreningen och lokal politik. Det här är ett par som brinner för att utveckla orten Fliseryd så väl som landsbygden i stort 

Emma & Peter, Fliseryd

Emma och Peter Källström är välkända profiler i Fliseryd. En av dem har bott här hela sitt liv och den andra flyttade hit på grund av kärleken. Båda har ett stort engagemang i föreningslivet så väl som platsen. Det här är ett par som inte är rädda för att rycka in och hjälpa till med stort som smått. Det som fick dem att slå rot i Fliseryd var dels möjligheterna till ett prisvärt boende, dels närheten till jobb, skola, fritidsaktiviteter och naturen.  

Charlotte, Misterhultsbygden

Möt Charlotte Liliemark, en kvinna med många järn i elden och ett mycket stort engagemang i bygden. Till vardags är hon rektor för Misterhultsskolan, men föder även upp tjusiga dressyrhästar av rasen svenskt varmblod. Som om inte det vore nog så sitter hon även med i styrelserna för Leader Kustlandet, Swedish Warmblood Association och avelsföreningen SWB Norra Kalmar Län. Charlottes paroll i livet är att om man vill att något ska hända, så måste man själv engagera sig. Det råder definitivt inga tvivel om att hon lever som hon lär.

Wilma, Misterhultsbygden

Jobbet tog henne från västkusten till östkusten. Kärleken fick henne att bli kvar. Wilma Steen, egenföretagare och hundförare, är nyligen inflyttad till Figeholm i Misterhultsbygden. Här har hon gjort sig hemmastadd tillsammans med fem hundar, sambon Niclas, bonussonen William och en växande mage – snart vankas det nämligen tillökning i familjen. Hon startar varje dag med att ta en morgonpromenad vid vattnet, en av de saker som hon gillar allra bäst med att bo i Figeholm.