Gösta & Shuly Holmer
Gösta och Shuly Holmer är landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Blankaholm”. De representerar Blankaholm i Västerviks Kommun.


Gösta & Shuly Holmer, Blankaholm
En solig dag i slutet av augusti plingar jag på dörren till Blankaholms ”Runda huset”. Huset var en gång i tiden sågverkets kontorsbyggnad, men numera huserar det Shuly och Gösta Holmer. Paret har kallat Blankaholm sitt hem sedan mitten av 90-talet och har under årens lopp sakta men säkert renoverat flera av sågens övergivna byggnader. Den gamla smedjan har förvandlats till ateljé och konsthall, och tvättstugan har blivit till sommarboende. Kronan på verket är Blankaholms Gästgiveri, som Shuly öppnade -95. Även den byggnaden var en rest av sågens omfattande verksamhet på orten och då det begav sig inhyste den så väl arbetarbostäder som personalmatsal.
Hur kom det sig då att paret Holmer hamnade just i Blankaholm? Jo, det är faktiskt lite av en slump – för orten en väldigt tursam slump. I början av 90-talet bodde Gösta och Shuly i Falsterbo bruks gamla skola, som ligger en bit utanför Hjorted i Västerviks kommun. Gösta hade flyttat dit redan på 70-talet för att arbeta med möbelsnickeri, men hade vid det här laget helt gått över till att försörja sig som bildhuggare och skulptör. Shuly arbetade på ålderdomshemmet och även om hon gillade interaktionen med de äldre, så var hon på jakt efter en ny utmaning. Hon hade tidigare erfarenhet från hotell – och restaurangbranschen, så därför väcktes intresset när sågens gamla matsalsbyggnad kom ut till försäljning. Trots att huset hade ett stort renoveringsbehov så såg Shuly dess potential. Sagt och gjort, 1994 fick de nycklarna och kunde påbörja arbetet med att förvandla byggnaden till en restaurang och hotell. Arbetet har skett i etapper och det har varit viktigt att gå varsamt fram för att behålla husets själ. Shuly berättar att den allra första bokningen hon fick var från Chalmers, som bokade hela gästgiveriet för en sittning med tre rätters middag och vickning för trettio studenter. Det blev ett riktigt elddop i och med att de på den tiden inte hade möjlighet att anställa personal, utan hela familjen fick rycka in och hjälpa till. Med facit i handen så blev det succé och verksamheten har därefter vuxit lite år för år. Nu erbjuder Blankaholms gästgiveri inte bara restaurang och rum, utan även konferensmöjligheter, bröllop och musikaftnar. Gästgiveriet är utöver det lite av en konstutställning, här finns nämligen en mängd av Göstas fantastiska träskulpturer att beskåda.
”Alla känner alla och det skänker både trygghet och lugn. Blankaholm är en plats där man kan koppla av och njuta av livet.”
Gösta har varit konstnär hela sitt liv, men började livnära sig på enbart sitt konstnärskap 1984. Sedan dess har han arbetat upp en imponerande mängd verk. Han har, för att nämna några, skapat skulpturer till Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Museum, exempelvis Pippi Långstrumps ”Lilla Gubben”, arbetshästen Lukas från Emil i Lönneberga och Båtsman från Vi på Saltkråkan. Har du varit i Oskarshamn så kanske du har passerat rondellen till Gotlandsterminalen (vid Lidl), rondellskulpturen är även den Göstas verk. En av de nyare skapelserna finns lokalt i Blankaholm, närmare bestämt på den nybyggda långbryggan vid gästhamnen. Tar man en promenad ut på bryggan så kan man se en vackert snidad träskulptur med motiv ur ”Nils Holgerssons underbara resa runt Sverige”.
Jag frågar Gösta om vilket av alla hans projekt som han känner sticker ut lite extra. Han funderar en stund och berättar sedan om samarbetet han gjorde tillsammans med historiken och journalisten Jan Selling. De begav sig ut i skärgården för att möta de sista yrkesfiskarna och dokumentera deras vardag. Resultatet blev utställningen ”Så länge skutan kan gå” med skulpturer och porträtt av de fiskare som intervjuades, samt boken med samma titel. Projektet väckte mycket intresse och belönades med flera priser och stipendium. Dessvärre finns inte längre utställningen på museum, men många av verken går att se i Blankaholms konsthall. Just nu jobbar Gösta på med sin egen konst. Han berättar att influeras av människorna runt omkring honom och att han vill skildra ögonblick ur det vardagliga. För honom är det perfekt att bo i Blankaholm. Här finns ett lugn och en stillhet som gör att kreativiteten får fritt spelrum. Jag undrar om det inte vore lättare att nå ut med sin konst om han hade sin ateljé i en storstad som Stockholm. Han säger att det vore det nog, men att fördelarna med att bo på landet och allt vad det innebär för hans skapande är betydligt större. Faktum är, fortsätter han, att många av mina kollegor överger storstadslivet och bosätter sig så här som oss.
Shuly trivs även hon i Blankaholm. För hennes del är det bästa den vackra miljön och alla människorna. Folk som bor här är positiva, förklarar hon. Alla känner alla och det skänker både trygghet och lugn. Blankaholm är en plats där man kan koppla av och njuta av livet.
Vi avslutar intervjun med en tur av Gästgiveriet, samtidigt som Gösta bjuder på stämningsfullt pianospel. En sak är säker, här finns det värme, glädje och en kreativ själ. Det sitter i väggarna. Vilken tur att det föll sig så att det var just Shuly och Gösta som tog sig an de övergivna byggnaderna och gav dem den kärlek de förtjänade. En vinst för både byggnaderna och bygden.
Läs mer om Blankaholms Gästgiveri: blankaholmsgastgiveri.se
Läs mer om Göstas konst: blankaholmsgastgiveri.se/holmer
Text och bild: Jenny Svendsby



