Helena Nidecker

Helena Nidecker är en av våra landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Misterhult”. Hon representerar Misterhultsområdet i Oskarshamns Kommun.

 

Helena Nidecker, Skogshyddan

Helena Nidecker kommer ursprungligen från Schweiz, där hon växte upp med en nära relation till Sverige, eftersom hennes mamma är svenska. Det blev många långa sommarlov i trakterna kring Nybro och på Öland. Att Helena till sist köpte både bostad och startade eget företag i Sverige är däremot lite av en slump. Historian börjar med att hon och en kompis köpte ett fartyg som de skulle renovera. Problemet var bara att de behövde någonstans att förvara den och samtidigt kunna påbörja upprustningen. De började söka efter lämpliga fastigheter och snubblade över gården Skogshyddan, som ligger en bit utanför Fårbo i Misterhultsbygden. Gården visade sig vara perfekt för ändamålet. Där fanns inte bara ett stort bonadshus utan även ladugårdar och ekonomibyggnader med gott om utrymme för både fartyget, verktyg och allt annat som behövs vid en båtrenovering. 2010 köpte Helena och tre andra vänner gården och fröet som senare skulle växa och bli Mobila-sågen hade planterats.

Det är nämligen så att det behövs sågas en hel del när man restaurerar en träbåt och för att underlätta processen köpte Helena in sin mobila träsåg. Att den mobila sågen blev till ett företag är även det en slump. För att kunna försäkra den så behövdes det en företagsförsäkring och det kan inte tecknas utan att vara ett registrerat bolag. Helena blev således mer eller mindre tvungen att starta eget. Tur var väl det för allteftersom så visade det sig att det fanns en stor efterfrågan av hjälp med mindre sågjobb och Helena började få in fler och uppdragsförfrågningar. 2018 startade den Mobila-sågen och är numera välkänt i området.

 

 

 ”Här hjälps man åt och får man hjälp är det väldigt uppskattat”

Helena delar fortfarande sin tid mellan Sverige och Schweiz, där hon tidvis jobbar som båtbyggare och skeppare. Hon beskriver att det är en stor skillnad i kultur mellan länderna. I Schweiz är människorna väldigt stressade och det är en hög press på att prestera. Här i Sverige är man mer avslappnad och det finns en stor gemenskap, trots att det är långt mellan grannarna. ”Här hjälps man åt och får man hjälp är det väldigt uppskattat”, säger Helena.

Enligt Helena är det bästa med att bo och verka i Misterhultsbygden frihetskänslan, de vackra miljöerna och människorna. Här har man en fri och enkel livsstil, men samtidigt plats att utveckla och utvecklas. Det finns ett stort kontaktnät med engagerade och hjälpsamma människor, som gör att man tillsammans kan åstadkomma mycket.

Helenas bästa tips till personer som vill flytta hit eller som är nyinflyttade är att direkt försöka komma i kontakt med personer i närområdet och börja etablera ett nätverk. Det är ovärderligt att ha människor att kunna be om hjälp och gör det mycket lättare att verkligen bli en del av samhället och gemenskapen.

Något man absolut inte ska missa, vare sig man är bosatt eller på besök, är att hyra en kajak och paddla i skärgården.

 

Läs mer om Helenas mobila sågverk: mobila-sågen.se

 

Text och bild: Jenny Svendsby