Hilma & Wille Momark

Hilma och Wille är landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Blankaholm”. De representerar Blankaholm-Solstadström i Västerviks Kommun.

 

Hilma & Wille, Blankaholm

Blankaholm ligger vackert beläget längst med ostkusten, precis på gränsen mellan södra Tjust- och Misterhults skärgård. Under 70-talet bodde här strax över 300 personer, men efter att ortens stora arbetsgivare ”Sågen” lades ner 1979, så har befolkningskurvan stadigt riktat neråt. I alla fall fram tills nu. Det är nämligen något som håller på att ske, Blankaholm har vaknat ur sin slummer och börjat blomma upp igen. Två personer som i allra högsta grad bidrar till den positiva utvecklingen av samhället är eldsjälarna och entreprenörerna Hilma och Wille Momark, ägare av Blankaholms Gästhamn och Blankaholms Lanthandel.

Resan smygstartade redan 2004 då Wille fick höra att lanthandeln skulle läggas ner. Väl medveten om hur viktigt det är med en butik i bygden, beslutade han sig för att göra något åt saken och tog själv över driften. Han fortsatte att driva butiken ända fram till 2011, när Hilma kliver in i den här historien. 2011 var nämligen även året då paret träffades och vindarna tog dem till Grythyttan, där Hilma skulle studera. Efter avklarade studier så blev nästa stopp på vägen Linköping, där de levde storstadsliv fram till födseln av det första barnet 2019. Här började en längtan tillbaka till landet att växa sig starkare och starkare. Hilma och Wille kände att Linköping inte riktigt var en plats där de ville att deras barn skulle växa upp. De ville tillbaka till skog och hav, en lugnare och tryggare plats, där allt är nära. Så kom det sig att de hittade drömhuset i Blankaholm och 2019 gick flyttlasset till det nya hemmet. Samma år fick de chansen att ta över arrendet på gästhamnen och där och då börjar berättelsen om hur Blankaholms gästhamn går från ”med förbättringspotential” till att 2023 vara en av Sveriges mest populära destinationer för husbilsturister.

 

”Det mesta man behöver finns på plats, man har nära till natur och skärgård, och det är lugnt och skönt. Dessutom så ligger Blankaholm rent geografiskt perfekt med närheten till E22an och möjligheter att enkelt jobbpendla till städer som Oskarshamn, Vimmerby och Västervik.”

2021 köpte paret gästhamnen helt och hållet, och det var även då de hade möjlighet att verkligen börja rusta upp och investera i verksamheten. Det som började med enkel glassförsäljning har under årens lopp vuxit till en verklig turistdestination med stuguthyrning, gästhamnplatser, ställplatser för husbilar och husvagnar, kajak – och båtuthyrning, glasscafé och servering med fulla rättigheter- och möjlighet att anställa 13 sommarjobbare. Som om det inte var nog så tog de även över lanthandeln i april i år, och till nästa sommar kommer de att öppna upp en loppis. Energi, driv och framtidstro råder det definitivt ingen brist på i det Momarkska hushållet.

Hilma och Wille tror verkligen på sin ort och dess framtid. Jag ber dem beskriva vad det bästa är med att bo i Blankaholm. Det första Wille nämner är att det finns en förskola och en sporthall, något som vägde väldigt tungt för honom och Hilma när de tog beslutet att flytta dit. Med tre små barn i familjen, så är det en viktig parameter. Förutom det så är det självklart människorna som bor här, fortsätter han. Det är en god, familjär miljö och det kommer alltid förbi någon som vill snickesnacka lite nere vid bryggorna eller i butiken. Hilma instämmer och lägger till att hon tycker att livskvaliteten är högre här. Det mesta man behöver finns på plats, man har nära till natur och skärgård, och det är lugnt och skönt. Dessutom så ligger Blankaholm rent geografiskt perfekt med närheten till E22an och möjligheter att enkelt jobbpendla till städer som Oskarshamn, Vimmerby och Västervik. Båda är eniga om att Blankaholm är en oslipad diamant och att fler borde ta chansen och flytta hit.

 

Läs mer om Blankaholms Gästhamn och Lanthandel här: Blankaholm Gästhamn och Lanthandel 

 

Text och bild: Jenny Svendsby