Johan Jonasson

Johan Jonasson är en av våra landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Blankaholm”. Han representerar Blankaholm i Västerviks Kommun.

 

Johan Jonasson, Blankaholm

”En enkel biljett Stockholm – Blankaholm, tack”. Det var det Johan Jonasson, eller J.J som han även kallas, bad om i biljettluckan på Centralstationen i början av augusti i år. Eller okej, så kanske det inte riktigt gick till, men hur det än var så är start- och slutdestinationen i alla fall korrekt. Johan har, efter 15 år i huvudstaden, tagit kappsäcken och gitarrfodralen och flyttat till Blankaholm.

När jag träffar Johan i hans nya radhus i Blankaholm, så har han officiellt varit Blanksholmsbo i nästan på pricken en månad. Alla flyttkartonger är upplockade och han har så smått börjat komma till rätta. I vardagsrummet står gitarrerna snyggt uppradade under en vägg dekorerad med skivor och gigaffischer, och i ett hörn surrar datorn med ett musikredigeringsprogram uppe på skärmen. Johan är nämligen musiker, kompositör och gitarrist i hårdrocksbandet Starblind. Han beskriver sig själv som en riktig musiknörd, som konstant gräver sig djupare och djupare ner i olika musikaliska kaninhål. Han driver exempelvis en Youtube kanal där han laddar upp covers i klassisk komposition av kända metallåtar som ”To tame a land” av Iron Maiden och ”Holy Wars” av Megadeth. Andra projekt är filmmusik till independentfilmer och reparationer av instrument. Man skulle kunna tro att allt detta är ett heltidsjobb, men Johan berättar att även om musiken har varit hans stora passion och fritidsintresse sedan tidiga tonåren, så är det karriärmässigt en bisyssla. ”Vem vet vad som händer i framtiden”, säger han och ler finurligt.

Hur kommer det sig då att Johan lämnade Stockholm för ett liv på landet? ”Jag tröttnade på stressen och ville ha lugn och ro”, berättar han. ”Jag hade helt enkelt fått nog av livet jag levde där och önskade en annan, lite lugnare, livsstil”.

 

 

”Bara våga ta steget!”

Att det blev just Blankaholm är inte en ren tillfällighet. Johan berättar att när han var barn så hade hans släkt ett hus i grannbyn Solstadström och han spenderade därför mycket tid i trakterna under sommarloven. Hans mamma och styvfar flyttade dessutom permanent till just Solstadström under pandemin. ”När jag väl hade tagit beslutet att lämna Stockholm, så föll det sig naturligt att jag ville flytta hit. Efter alla somrar här, så kände jag till platsen och visste att jag trivdes. Att föräldrarna redan flyttat ner blev ytterligare en motivation. Det är alltid skönt att ha familjen nära”, förklarar Johan.

Jag ber Johan beskriva vad det är som gör Blankaholm så speciellt. Han svarar att det är omgivningarna med närheten till både skog och hav, lugnet och stillheten. ”Bara på den månad som jag har bott här, så känner jag verkligen hur stressen har lagt sig”, berättar han. Johan nämner även att en fördel med att bo i Blankaholm är läget. Det är endast 3 km ut till E22an och man befinner sig med ungefär lika avstånd till de tre större orterna Oskarshamn, Västervik och Vimmerby. Det är enkelt att jobbpendla och det mesta man behöver finns antingen på plats i Blankaholm eller inom rimligt reseavstånd. Johan själv kommer pendla till sitt nya jobb i Oskarshamn. Han berättar att även om han rent avståndsmässigt har längre till jobbet nu än vad han hade i Stockholm, så går det ändå snabbare att ta sig till och från jobbet. Här slipper han slösa tid i bilköer eller på överfulla tunnelbanestationer.

Avslutningsvis undrar jag om Johan har något tips till den som står och funderar på att flytta ut från storstaden och skapa sig ett nytt liv på landet – precis som han har gjort.

”Tips och tips”, säger han. ”Bara våga ta steget!”.

 

Johans Youtube kanal: The official J.J Channel

 

Text och bild: Jenny Svendsby