Lovisa Cederlöf

Lovisa Cederlöf är en av våra landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Fliseryd”. Hon representerar Fliseryd i Mönsterås Kommun.

 

Lovisa Cederlöf, Fliseryd

Från heltidsanställd spårvagnsförare i Sveriges näststörsta stad till arbetslös husägare i en liten by i de östra Smålandsskogarna, vidare till fullbokad fönsterhantverkare och framgångsrik egenföretagare. Låter det som en galen, nästintill påhittad historia? Ja kanske – det är i varje fall inte en väg som trampats av så värst många andra. Det är dock den resa som gjorts av Lovisa Cederlöf. 

Resan tar sin början för 17 år sedan. Lovisa och hennes kille Johan, är gravida med sitt första barn och börjar känna att livet på landet lockar allt mer. Johan har sina föräldrar i Oskarshamn, så det faller sig naturligt att börja leta hus i trakterna däromkring. Efter en tids letande så dyker drömhuset upp – i Fliseryd. Paret slår till, säger upp sig från sina heltidsanställningar och flyttar utan ha något mer ordnat än sitt nya hem. Man brukar ju säga ”det löser sig alltid”, och det gjorde det verkligen in i det här fallet. Lovisa är mammaledig under en period och börjar därefter arbeta med finsnickeri och Johan får anställning som golvläggare.  

Efter några år så känner Lovisa att hon vill göra något nytt och eget. Hon vill kunna lägga fokus på att leverera hög kvalitet och slippa känna en press på att allt bara ska gå snabbt. En sak vet hon och det är att hon vill jobba med hantverk. Hon är nämligen utbildad båtbyggare med en gedigen bakgrund inom hantverk och vill gärna fortsätta inom den branschen. Frågan är bara med vad. Det visar sig att det är pappa Cederlöf som sitter på lösningen, han kläcker nämligen idéen att hon borde börja med fönsterrenovering. Lovisa nappar och börjar göra research för att se om det verkligen finns ett behov och underlag för att starta upp ett företag. Bitarna faller på plats och 2014 startas Kvillens Fönsterhantverk. Sedan dess har det rullat på och kalendern är numera fullbokad med jobb. Det fanns tveklöst ett behov av fönsterhantverkare.  

Lovisa berättar att hon inte för en sekund ångrar beslutet att bli egenföretagare. Hon älskar att styra över sin egen tid, följa ett projekt hela vägen från början till slut och att få träffa så många härliga kunder. Arbetet i sig är mångsidigt, hon får jobba med olika material, smida, snickra, skära glas och måla. Det blir aldrig tråkigt. ”I alla fall inte än så länge”, säger hon och skrattar.  

Utöver att syssla med fönsterhantverk så har både Lovisa och Johan ett stort intresse för byggnadsvård och 2021 tog de över Åbyfors Kvarn, en ikonisk byggnad i Fliseryd med stort kulturhistoriskt värde. Planen är att omsorgsfullt renovera den till sin forna glans. Kanske kan det bli ett café eller en byggnadsvårdsbutik i framtiden.   

 

 

Här kan barnen gå på alla aktiviteter som de önskar, det är inte särskilt dyrt och det är inga problem att få plats. Det är stor skillnad mot Stockholm och Göteborg

När jag frågar Lovisa vad det bästa är med att bo i Fliseryd, så får jag så många punkter att jag fyller en hel sida i min anteckningsbok. De självklara är naturligtvis den vackra miljön och närheten till ån. Faktum är att de verkligen har ån nära i Kvillens fönsterverkstad. De har nämligen byggt ett fönster i golvet, så att man ser ån porla sig fram rakt under fötterna. En kreativ detalj med wow-faktor.  

Den absolut viktigaste fördelen med att bo i byn är dock att det är sådan bra plats för barnen att växa upp. Sedan de flyttade hit så har barnaskaran vuxit och de är nu fem i familjen. Lovisa pratar varmt om den nybyggda skolan och om personalen, som hon beskriver som duktiga och engagerade. Här finns ett aktivt föreningsliv och en bra sporthall, som gör att det finns goda möjligheter för barnen att utöva sport på plats i byn. Hon berättar att hon även är mycket nöjd med Mönsterås Kommun, som har ett stort utbud av aktiviteter för barnen att prova-på, både inom idrott och kultur. “Här kan barnen gå på alla aktiviteter som de önskar, det är inte särskilt dyrt och det är inga problem att få plats. Det är stor skillnad mot Stockholm och Göteborg”, förklarar hon. Jag frågar om hur barnen upplever det att bo i Fliseryd. “De stormtrivs”, säger hon. “De har många kompisar som bor här i byn, och de umgås mycket över åldersgränserna. Det är härligt att se att en 10-åring får vara med och hänga med 13-åringarna till exempel. Det tror jag inte sker på samma sätt i större städer.” 

Avslutningsvis så får vi inte glömma att nämna en av byns stora behållningar och en viktig punkt på Lovisas lista med fördelar med att bo i Fliseryd – pizzerian. “De har världens godaste pizza”, säger Lovisa och ler. Stämmer det? Ta en tur till Fliseryd och avgör själva.

 

Läs mer om Lovisas företag och projekt: fonsterhantverk.se

 

Text och bild: Jenny Svendsby