Michael Dahlin

Michael Dahlin är en av våra landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Blankaholm”. Han representerar Blankaholm i Västerviks Kommun.

 

Michael Dahlin, Blankaholm

Jag möter upp Michael på en liten väg mittemellan Sulegång och Baggetorp, två byar i Misterhultstrakten. Här blandas tät skog med betesmark och Virån slingrar sig tappert mellan träd och stenbumlingar. Nuförtiden så är det här en stillsam plats, men på medeltiden var det ett livligt industriområde där man framställde järn och smidde järnföremål. Det är svårt att föreställa sig idag, men om det är någon som kan se tecknen i landskapet efter intressanta lämningar så är det Michael. Han är nämligen arkeolog och bedriver utgrävningar i området, som passande nog kallas Smedjemåla.  

Vi tar oss genom skogen till en glänta precis längs med ån. En bit bort på andra sidan skymtar en röd stuga, som visar sig vara den gamla kvarnbyggnaden. Runt omkring oss finns spår av Michaels utgrävningar och han delar frikostigt med sig om platsens spännande historia. Det märks verkligen att det här är något han brinner för. Men lysande ögon berättar han att fynden på den här platsen verkligen är unika och att det dessutom runt om i regionen finns andra lämningar som troligen hör bland Europas viktigaste bronsålders lämningar. Här finns det så mycket potential, berättar han. Han hoppas att kommunerna får upp ögonen för den rika kulturhistoria som finns och vågar satsa mer på det som en turistattraktion i framtiden.  

 

 

”Här finns en framtidtro och möjligheter att utveckla sin bygd”

Michael växte upp i Oskarshamn, men flyttade 2006 till Blankaholm tillsammans med sin familj. Nästan omedelbart drogs de in i andan av att bo på landet och att engagera sig in sin plats. Kanske inte så konstigt att ämnet för licentiatavhandlingen blev bronsåldern i Misterhult. 2016 gick Michael över till att bli egenföretagare och startade verksamheten ”Arkeologi & Kulturlandskap”, i vilket han erbjuder tjänster som arkeologiska undersökningar, guidningar och föreläsningar. Han jobbar även mycket i olika projekt, undervisar och håller i kurser. För Michael så är det perfekt att bo på landet, det ger honom en större frihet att jobba med sin passion och att genomföra projekt. Han berättar att det bästa med att bo i Blankaholm är att platsen har en rik historia, det är fin gemenskap och att människorna har mycket driv. ”Här finns en framtidtro och möjligheter att utveckla sin bygd”, avslutar han, innan vi tar stigen tillbaka genom skogen och lämnar Smedjemåla åter till nötskrikorna och de sista sommarfjärilarna.  

 

Läs mer om Michaels företag och forskning: dahlinarkeologi.se

 

Text och bild: Jenny Svendsby