Wilma Steen

Wilma Steen är en av våra landsbygdsambassadörer i inflyttarprojektet och insatsen ”Hem till Misterhult”. Hon representerar Misterhultsbygden i Oskarshamns Kommun.

 

Wilma Steen, Figeholm

Jobbet tog henne från västkusten till östkusten. Kärleken fick henne att bli kvar. Wilma Steen, egenföretagare och hundförare, är nyligen inflyttad till Figeholm i Misterhultsbygden. Här har hon gjort sig hemmastadd tillsammans med fem hundar, sambon Niclas, bonussonen William och en växande mage – snart vankas det nämligen tillökning i familjen. Hon startar varje dag med att ta en morgonpromenad vid vattnet, en av de saker som hon gillar allra bäst med att bo i Figeholm.

Wilma växte upp i en riktig hundfamilj i en liten ort söder om Borås. Båda föräldrarna är hundtränare och intresset delas av hela familjen.

”Vår tillvaro är uppbyggd kring hundarna. I somras åkte vi i väg på semester utomlands och hundarna fick stanna hemma, vilket inte hör till vanligheterna, men det tog inte många dagar innan vi allihop blev rastlösa och undrade vad vi skulle göra med all tid”, berättar Wilma och skrattar.

Den stora passionen för hundar är något som Wilma har valt att ta med sig in i arbetslivet. Hon driver sedan 2018 eget företag där hon håller kurser och ger privatlektioner inom hundträning. Hennes specialitet är apporteringskurser för tävling och jakt. Den största kundkretsen har hon i Borås, men hon blir även anlitad att hålla kurser på andra orter runt om i Sverige. I den nya hemorten, Figeholm, har hon hittills legat lite lågt med anledning av sin graviditet.

”Det är fantastiskt att kunna jobba med mitt stora intresse. Det är otroligt roligt att följa hund och förare och se hur de utvecklas tillsammans”, säger Wilma.

Wilma berättar att hon i framtiden siktar på att kunna jobba heltid med hund på olika sätt i sitt företag. Just nu kombinerar hon det egna företagandet med att jobba som hundförare på ett bevakningsföretag. Hon är även utbildad skolhundspedagog, en kompetens som hon hoppas få användning av för uppdrag i skolorna i Oskarshamns kommun.

”Skolhundar är fortfarande ett ganska nytt inslag i Sverige, men i andra länder är det mer etablerat. Forskning visar att ha hundarna med i skolan på olika sätt ger fantastiska resultat. Exempelvis kan de vara ett stöd i inlärning, hjälpa till att öka koncentrationen, vara trygghetsskapande eller som en assistans för elever som har svårt att kommunicera”, berättar hon.

 

”Det känns otroligt lyxigt att bo så här havsnära och kunna börja dagen med en morgonpromenad vid vattnet. Här finns även omväxlande natur och miljöer som passar bra när jag tränar hundarna.”

Hundarna är även indirekt en anledning till att hon lämnat västkusten för östkusten. Wilma och hunden Balder blev nämligen utbildade till hundförare genom bevakningsbolaget Avarn Security och fick sedan jobb i Oskarshamns kommun. Inledningsvis så var planen att hon skulle jobba ett år för att få erfarenhet och sedan söka sig tillbaka till Borås igen.

”Ja tanken var ju att jag bara skulle vara här ett år, men så blev det inte riktigt. Jag träffade Niclas och nu är jag fast”, berättar Wilma och ler.

Paret träffades genom jobbet och delar såklart det stora hundintresset. Även sambon Niclas jobbar med hund och tillsammans har de fem hundar, fyra retrievers och en schäfer.

Wilma flyttade permanent till Figeholm i mars 2023 och hon berättar att hon trivs jättebra, även om det har varit en omställning.

”Jag har ju vuxit upp i en mindre ort, men det är lite annorlunda att bo här. Det som har varit mest utmanande är att vi inte har samma närhet till en storstad, med allt vad det innebär, som jag är van vid sedan tidigare. Då hade jag mindre än en timme till Göteborg och det gick alltid många tåg och bussar.”

Fördelarna väger dock upp utmaningarna och Wilma berättar att hon verkligen uppskattar naturen och skärgården.

”Vi har tillgång till havet på ett helt annat sätt här. Att bara kunna hoppa i båten och ta sig ut bland öarna i skärgården är fantastiskt.”

Wilma berättar att bo i Figeholm är perfekt för den aktiva livsstil hon har med hundarna. Just nu hyr de ett hus inne i byn, men hoppas kunna köpa något mer lantligt i framtiden.

”Det känns otroligt lyxigt att bo så här havsnära och kunna börja dagen med en morgonpromenad vid vattnet. Här finns även omväxlande natur och miljöer som passar bra när jag tränar hundarna.”

”Ja och så är det mycket bättre väder här också!”, avslutar Wilma och skrattar.  

Läs mer om Wilma och hennes kurser: https://wilmasteen.com/

 

Text och bild: Jenny Svendsby