MILOU-Smart start
Syftet med mikrostödet är att stärka lokal utvecklingskapacitet och stötta insatser som bidrar till er plats som en attraktiv plats att leva och verka på.
Om mikrostödet
MILOU-Smart start är mikrostödet som kan sökas för nytänkande insatser där ni med gemensamma krafter vill skapa eller genomföra något där ni tar tillvara på er bygds möjligheter.
Vad kan ni söka stöd för?
Projekten kan exempelvis handla om att skapa aktiviteter, nya nätverk, mötesplatser och evenemang för att stärka gemenskap och engagemang för att öka områdets attraktion och invånarnas livskvalitet. Insatserna kan även handla om att utveckla nya ”smarta” lösningar för landsbygdens behov. Insatserna ska vara nytänkande, inkluderande, långsiktiga och i möjligaste mån genomföras hållbart.
Vem kan söka stöd?
Sökande kan vara en förening, företag i samverkan eller annan organisation som verkar inom Kustlandets geografi.
Hur söker man stöd?
För att söka stöd ska ni använda ansökningsblanketten som ni kan ladda ned via knappen nedan. Ansökan mejlas till oss till den adress som står på blanketten. Beslut om stöd fattas av Kustlandets beslutskommitté för mikrostöd. Vi tar emot ansökningar löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Kontakta gärna oss på kontoret för vägledning och information om när er ansökan bör skickas in för att komma med på nästa beslutsmöte.
VILLKOR
Sökbart maxbelopp: 40 000 kr
Medfinansiering: Ni själva måste medfinansiera projektet med egen finansiering som motsvarar minst 20 % av stödbeloppet. Det kan vara egna pengar eller ideellt arbete. Eget arbete värderas till 340 kr/h.
Ej stödberättigade kostnader:
– Löpande drift
– Redan påbörjade aktiviteter
– Investeringar
Definitionen för investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpsvärde på över 30 000 kr inkl. moms med en livslängd på mer än tre år.
Avtal
Om ni beviljas mikrostöd kommer vi att skriva ett avtal som reglerar genomförandet av projektet och villkor för stödet. Avtalet ska signeras av firmatecknare för organisationen-
Beviljade mikrostöd
Fliviks samlingslokal
Inom delaktiviteten ska byalaget skapa en samlingslokal vid hamnen i Flivik. Byalaget är nybildad för att skapa gemenskap och samsyn kring områdets utveckling. För att kunna arrangera evenemang, aktiviteter och träffar vill byalaget skapa en gemensam samlingsplats. I området finns en gammal smedja som med mindre åtgärder skulle kunna fungera som en samlingsplats. Inom delaktiviteten ska byalaget förstärka väggar och takkonstruktion samt byta ut taket i smedjan till ett ändamålsenligt plåttak.
Projektägare: Fliviks byalag
Plats: Flivik, Oskarshamns kommun
Leaderstöd: 40 000 kr
Hundlekplats i Ramsdal
Inom delaktiviteten ska föreningen anlägga en hundlekplats i Ramsdal. En gräsyta i bostadsområdet ska avgränsas med stängsel och förses med bänkar och bord. Med en hundlekplats finns möjligheten att motionera sina hundar lösa på ett säkert sätt, utan att de stör vilda djur eller hundrädda personer. Syftet är att boende i området och närområdet samt besökare ska få en samlingspunkt för hundägare och intresserade, och kunna skapa gemensamma aktiviteter.
Projektägare: Ek.föreningen i S:t Anna skärgård
Plats: Ramsdal, Söderköpings kommun
Leaderstöd: 30 699 kr
Uppstart Gamleby teater
Inom delaktiviteten ska kulturföreningen starta upp en teaterverksamhet för barn och unga i Gamleby. De kommer genomföra teaterworkshops två kvällar i veckan som kommer vara öppen för alla som vill delta. Under dessa träffar kommer de bland annat lära ut teaterteknik, improvisationsteater, musik och filmskapande och skapa kulisser, rekvisita och kostymer. De barn och unga som deltar kommer själva få vara med i den kreativa planeringen. I verksamheten kommer de använda modern teknik och skapa sketcher och filmer som ska läggas ut på kulturföreningens Youtube. Inom delaktiviteten ska även en scen till teaterföreställningar byggas upp i kulturhuset
Projektägare: Kulturföreningen Ting för alla
Plats: Gamleby, Västerviks kommun
Leaderstöd: 33 750 kr
Tillgängligöra Sörån
Inom delaktiviteten ska genomförarna, Figeholms samhällsförening och Söråns vänner, göra den alltmer igenväxta Sörån mer tillgänglig. Genom att klippa vass skapas förbättrad vattengenomströmning, biologisk mångfald och förbättrad miljö för djurlivet. Inom projekttiden ska det genomföras arbetsdagar för vassklippning inom ett område av 1500 kvm på en sträcka om ca 400 m av Sörån. Igenväxta vattendrag är ett bekymmer som många platser är drabbade av. Därför ska Söråns Vänner även genomföra en informationsdag om vassklippning för allmänheten och dela med sig av om sina erfarenheter och utrustningen kommer finnas tillgänglig för utlåning.
Projektägare: Figeholms samhällförening
Plats: Figeholm, Oskarshamns kommun
Leaderstöd: 30 000 kr
Blackstad Rock
Inom delaktiviteten ska bygdegårdsföreningen bredda sin verksamhet och testa en för bygdegården, ny typ av evenemang. Inom delaktiviteten ska de planera och arrangera en rockkonsert i början på april 2024. Det är en ny genre och målgrupp som de tror ska kunna nå en stor publik. Syftet med insatsen är att testa vilken typ av evenemang som kan utveckla verksamheten och säkra framtida intäkter till drift och möjlighet till fler kulturaktiviteter. Efter genomförd konsert kommer utfallet utvärderas för fortsatt verksamhetsutveckling.
Projektägare: Blackstad bygdegårdsförening
Plats: Blackstad Västerviks kommun
Leaderstöd: 40 000 kr
Coast of Småland
Inom delaktiviteten ska nio aktörer inom besöksnäringen med fokus på naturturism samarbeta för att öka kännedomen om norra smålandskusten som besöksmål. De vill under namnet ”Coast of Småland” stärka varandra och besöksnäringen i det geografiska området, samt på sikt bredda samverkan med fler aktörer. De ska inleda platsmarknadsföringen med annonsering i tryckt media som kommer delas ut under evenemanget O-ringens besökare som kommer att genomföras i Oskarshamn sommaren 2024. En Logotyp och webbplats för ”Coast of Småland” ska tas fram med information om företagens verksamheter.
Projektägare: Valborgs i Klintemåla med fler
Plats: Oskarshamns kommun
Leaderstöd: 39 900 kr
Konst och kulturfest i Lofta
Inom delaktiviteten ska Lofta Caffé tillsammans med Lofta Hembygdsföreningen skapa en kulturfest som sträcker sig från juni till augusti 2024. Det kommer ordnas sju konserter och fem utställningar och konstnärssamtal med etablerade konstnärer på Lofta Caffé. På hembygdsföreningen ska det bland annat genomföras aktiviteter med lövslöjd, karamellkokeri och bronsåldersvandringar. Sommarprogrammet är ett test för att utvärdera vilken typ av kulturarrangemang som besökare uppskattar mest och hur samarbetet kan utvecklas.
Projektägare: Lofta Caffé
Plats: Lofta, Västerviks kommun
Leaderstöd: 40 000 kr
Aktiva Blomstermåla
Samhällsföreningen Blomstergruppen vill bidra till Blomstermålas utveckling och stärka gemenskapen. Inom delaktiviteten ska föreningen skapa evenemang för unga, barnfamiljer och äldre för att stärka gemenskap och bidra till fler aktiviteter för en attraktiv landsbygd. De kommer ordna en EPA-träff för ungdomar vid Blomstermålas Folkets Hus parkering med olika aktiviteter för målgruppen. De kommer arrangera en familjedag- Blomstermåladagen med underhållning och aktiviteter för alla åldrar. En pusseltävling kommer även genomföras i Blomstermåla under sommaren. Alla aktiviteter är öppna för alla och det kommer vara gratis entré. Efter genomförda evenemang kommer utfallet utvärderas och målet är att det ska bli återkommande aktiviteter.
Projektägare: Samhällföreningen Blomstergruppen
Plats: Blomstermåla, Mönsterås kommun
Leaderstöd: 40 000 kr
Barnens dag i Ålem
Föräldrakooperativet som driver förskolan ETTAN ska inom delaktivitetens genomföra ett evenemang i Ålem med underhållning och aktiviteter riktade mot barn och barnfamiljer. Syftet med dagen är delvis att uppmärksamma att föräldrakooperativet ETTAN funnits i 35 år, men framför allt att synliggöra förskolan lokalt och regionalt och på så sätt säkra förskolans framtid. Evenemanget genomförs även för att skapa mer roliga aktiviteter för barnfamiljer på landsbygden. Efter genomfört evenemang ska utfallet utvärderas och det långsiktiga målet är att intresset för förskolan ökar och förhoppningen är att kunna driva fler evenemang för barnfamiljer i området.
Projektägare:
ETTAN Ek. förening
Plats: Ålem,
Mönsterås kommun
Leaderstöd: 36 000 kr
Arkeologivecka i Sulegång
Sulegångs by har varit bebodd under en mycket lång tid. Fynd från mänsklig närvaro från 500 år före Kristus har hittats och med största sannolikhet bodde här människor längs vattendragen redan på stenåldern. Nu vill Sulegång Naturcenter och Arkeolog Michael Dahlin tillsammans med Baggetorps samhällsförening lyfta områdets historiska värde och stärka den lokala identitet genom en arkeologivecka med kurs för både nybörjare och erfarna. Under veckan kommer det även anordnas kulturvandringar och berättarkvällar i Sulegång och Baggetorp.
Projektägare:
APORIA Dagsvaerke Naturae HB
Plats: Sulegång,
Oskarshamns kommun
Leaderstöd: 34 280 kr