Smarta processer
Inom projekt SLUP-Smarta lokala utvecklingsprocesser vill vi uppmuntra byalag, föreningar och andra lokala grupper att starta processer för att utveckla sin bygd.
VAD är smarta Landsbygder?
Stöd till smarta utvecklingsprocesser
Med definitionen ”Smarta landsbygder” menas att man utgår från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns och tar tillvara förmågan till initiativ. Vi vill uppmuntra våra bygder att jobba ”smart” genom att starta processer där de lokala förutsättningarna undersöks och gemensamt kunna ta fram lösningar för att möta lokala utmaningar. Lösningarna kan exempelvis vara innovativa inom ny teknik och digitalisering, hållbarhet, service eller att skapa engagemang.
Vad kan ingå i en process?
Är ni en samhällsförening, ett byalag eller annan lokal organisation kan ni söka stöd för att starta en utvecklingsprocess. Inom processen kan följande aktiviteter ingå:
Processmöten
Grunden för att starta en lokal utvecklingsprocess är att alla i bygden känner sig delaktiga. Det kan krävas ett antal möten, workshops och det kan även behövas expertkunskap, föreläsare eller en extern moderator. En del eller hela processen kan exempelvis vara för att ta fram en lokal utvecklingsplan eller genomföra en Lokalekonomisk analys (LEA)
Studieresa/Föreläsare
Som en delaktivitet kan ni genomföra en inspirationsstudieresa. Kustlandet kan hjälpa er med kontakter och förslag på bygder som kan vara intressanta att besöka. Vill ni istället bjuda in föreläsare med kunskap om bygdeutveckling är det möjligt och även föreläsningar inom fokusområden som identifierats under processen kan vara en delaktivitet.
Digital kommunikation
Det är viktigt att alla i bygden känner sig delaktiga i processarbetet. Vi uppmuntrar därför er att jobba med sociala medier eller nyhetsbrev för att kommunicera om processen. Behöver ni ta fram eller uppdatera er hemsida är det möjlig att söka stöd för det.
Information/kommunikation
Inom processen kan de behövas tas fram tryckt informationsmaterial eller skapas nyhetsbrev för att främja engagemang och delaktighet.
Innovation
Ny teknik och innovativa digitala lösningar kan vara en möjlig lösning för er bygd. Det kan exempelvis vara digitala plattformar eller appar för samåkning, återbruk eller arbetskraft. Som en delaktivitet i processen kan ni undersöka dessa möjligheter med hjälp av sakkunniga experter.
Hur ansöker vi?
För att ansöka om stöd för att starta en utvecklingsprocess börja med att fylla i intresseanmälan som ni kan ladda ned via knappen nedan. Skicka intresseanmälan till anette@kustlandet.se
Kontakta gärna Anette på Kustlandet om ni har några frågor:
tel 0730 45 87 85
anette@kustlandet.se
Pågående utvecklingsprocesser
Här nedan kan se vilka processer som beviljats stöd inom SLUP och som just nu pågår eller har genomförts i vårt område.
Boda-Löckerum med omnejd
Engagerade invånare från byarna Boda och Löckerum ska i samverkan med kringliggande byar påbörja en process där de vill öka kunskap och engagemang kring omställning, beredskap och självförsörjning. Initiativet syftar till att påbörja en långsiktig omställning för att skapa en mer självförsörjande och krismedveten lokal ekonomi, anpassad efter byarnas geografiska och klimatmässiga förutsättningar. Inom processen vill de identifiera viktiga frågor, bygga gemensam förståelse och engagera hela bygden, särskilt unga, nyinflyttade och andra grupper som vanligtvis inte deltar i utvecklingsprojekt. Målet är att stärka bygdens resiliens och förbereda för framtida utmaningar genom lokal ekonomisk analys, nätverksbyggande och kompetensutveckling.
Tryserum
I Tryserums vill invånare, föreningar och skolan samarbeta för att utveckla sin bygd. De vill öka engagemang och gemenskap för att både stärka bygdens attraktion och säkerställa skolans fortlevnad. De har under året bland annat arrangerat öppet hus på skolan och loppis. Friskolan arbetar aktivt med miljö, hälsa och utomhuspedagogik är viktiga inslag i undervisningen. Under utvecklingsarbetet har det uppdagats ett behov om att öka kunskap och kompetens hos både elever, föräldrar och skolpersonal kring mobil-användning och hur digitala medier och skärmtid påverkar hälsan. För att öka kunskapen ska föreningen bjuda in en föreläsare med expertkunskap som ska genomföra workshops och öppna föreläsningar.
Aspöja
Företagare och verksamma på Aspöja med omnejd ska undersöka hur de gemensamt kan arbeta kring platsutveckling. Genom trendspaning, omvärldsbevakning, målgruppsanalyser, inspiration och workshops vill utvecklingsgruppen hitta metoder och idéer för hur de kan samverka och marknadsföra destinationen. Processen kommer påbörjas hösten 2024 och en konsult med expertkunskap inom affärsutveckling, marknadsföring med inriktning mot besöksnäringen kommer bidra ned kompetens och inspiration.
Överum
Gryt
Gryts Sockenförenings har påbörjat en process där de vill skapa samsyn kring bygdens utveckling genom att samordna bygdens föreningar och initiera ett samarbete med företag, invånare och kommunen. Visionen är en bygd och skärgård i samklang med den moderna människan och naturen som ger både livskraftiga arbetstillfällen och rekreation. Aktiviteterna inom processen är möten, föreläsningar, workshops och framtagning av kommunikationsmaterial.
Simonstorpsbygden
Företag och föreningar kring Simonstorpsbygden ska påbörja en process där de ska undersöka samarbetsmöjligheter för att stärka varandra och få fler besökare till området. De ska genomföra processmöten för att diskutera gemensamma utvecklingsidéer och lära känna varandras verksamheter. Inom processen ska de testa nya samverkansplattformar och ta fram en gemensam webbplats och en folder med presentation av områdets företag och föreningar. Utfall och gensvar av insatserna ska utvärderas för fortsatt samarbete. Efter genomförd process ska de ha ökad kännedom om varandras verksamheter, skapat förutsättningar för fler besökare och undersökt gemensamma utvecklingsidéer.
Patabygden
Patabygdens samhällsförening ska driva en utvecklingsprocess där de ska undersöka hur bygden kan arbeta med hållbarhet och vara redo för framtida förändringar och kriser. För att öka kompetensen ska de bjuda in till föreläsningar, workshops och kurser i självförsörjning, vattenförsörjning, cirkulär ekonomi och beredskap. De kommer inventera bygdens lokala resurer och kunskap och även testa gemensamhetsodling och bytesdagar med kläder och egenodlade grönsaker. Målet är stärkt bygdegemenskapen, ökad kännedom om lokala resurser och att utvecklingsidéer kring omställning som de kan jobba vidare med har utkristalliserats.
Mörtfors
Mörtfors Samhällsförening vill komma igång med omställningsarbete i bygden. För att få inspiration och fler engagerade har de besökt Ödevata gård och Nöbble gård. På Ödevata ville de lära sig mer om gårdens klimatarbete med biokolframställning samt fiskodling och på Nöbble gårds ville de se och lära sig mer om deras solcellsanläggning. Efter studieresan har intryck och idéer samlas in och utvärderats och samhällsföreningens arbetsgrupp leder processen vidare.
Loftahammar
Loftahammar Intresseförening har påbörjat en process för att bland annat undersöka om det finns underlag och efterfrågan på att starta en gemenensam mötesplats för s.k ” Coworking ”i Loftahammar. Aktiviteterna inom processen är genomförande av Lokalekonomisk analys, möten och utskick och utvärdering av enkät.
Valdemarsvik
Valdemarsviks centrum har drabbats drabbats hårt av butiksnedläggningar med många tomma skyltfönster som resultat. För att råda bot på en allt med döende cenrumhandel har Turistföreningen Visit Valdemarsvik påbörjat en process där de i samverkan med företagare inom handeln och fastighetsägare ska utvärdera förutsättningar, behov och ta fram nytänkande lösningar för en levande handel. Aktiviteterna inom processen kommer vara marknadsundersökningar, workshops, föreläsningar och inspiration från goda exempel
Processerna ingår i projekt ”Smarta Lokala UtvecklingsProcesser” som drivs av Kustlandet med stöd från Europeiska Jordsbruksfonden.