MILOU-Smart Entreprenörskap

Mikrostödet är riktat till mindre företag som vill utveckla sin verksamhet eller personer som vill starta ett företag.  

Om mikrostödet

MILOU- Smart entreprenörskap är ett mikrostöd som riktar sig till mindre företag, företag i samverkan eller personer som vill starta företag som på ett innovativt sätt vill utveckla sin verksamhet. 

Vad kan ni söka stöd för?

Projekten kan exempelvis handla om insatser som bidrar till nya lokala produkter eller tjänster, omställning, nya samarbetsformer, nya arbetssätt eller ökad affärsmässighet. Insaterna ska främja området, vara hållbara och långsiktiga.

Vem kan söka stöd? 

Sökande kan vara ett mindre företag eller en person som vill starta ett företag som verkar inom Kustlandets geografi.

Hur söker man stöd? 

För att söka stöd ska ni använda ansökningsblanketten som ni kan ladda ned via knappen nedan. Ansökan mejlas till oss till den adress som står på blanketten. Beslut om stöd fattas av Kustlandets beslutskommitté för mikrostöd som gör en bedömning om ansökan uppfyller kriterier och sökandes behov av stöd. Vi tar emot ansökningar löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Kontakta gärna oss på kontoret för vägledning och information om när er ansökan bör skickas in för att komma med på nästa beslutsmöte.

VILLKOR

 Maximalt stöd: 40 000 kr

Medfinansiering: Ni själva måste medfinansiera projektet med egen finansiering som motsvarar minst
30 % av total budget.

Ej stödberättigade kostnader:
– Löpande drift
– Redan påbörjade aktiviteter

– Investeringar
Definitionen för en investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpsvärde på över 24 000 kr exkl. moms med en livslängd på mer än tre år.

Avtal
Om ni beviljas mikrostöd kommer vi att skriva ett avtal som reglerar genomförandet av projektet och villkor för stödet. Avtalet ska signeras av firmatecknare för organisationen.

Utbetalning av stöd
Stödet betalas ut efter att ni upparbetat och betalat utgifterna. Det finns möjlighet att delredovisa under projektets gång.
 

 

För frågor om stödet, kontakta:

Anette Viheriälä
anette@kustlandet.se
0730 45 87 85 

 

Beviljade mikrostöd

Lokala delikatesser

Genom ett nytt samarbete med lokala producenter vill Odensvi lanthandel öka utbudet av lokala sortimentet i butiken. Insatsen är en led i att utveckla butiken, nischa sortimentet och få fler kunder. Inom delaktiviteten ska en delikatesskyl köpas in och installeras.

Projektägare: Odensvi lanthandel & Catering AB

Plats: Odensvi, Västerviks kommun

Leaderstöd: 12 859 kr
Egen finansiering: 5511 kr

Effektivera caféverksamhet

Föreningen driver en lanthandel och en mack i Östra Ryd. I lanthandeln finns ett café, som fungerar som en viktig mötes- och samlingsplats för ortens invånare. Caféverksamheten är ett bra komplement till butiken, men då affärspersonalen även ansvarar för att brygga kaffe manuellt har det varit svårt att hålla en jämn kvalitet. Dessutom har det varit svårt att förutse kaffebehovet, vilket har lett till onödigt svinn när kaffe måste kasseras. För att effektivisera caféverksamheten ska föreningen installera en kaffemaskin som kan säkerställa en jämn kvalitet hela dagen och som inte kräver konstant uppsikt eller kontroll.

Projektägare: Affärn i Östra Ryd ek. förening

Plats: Östra Ryd, Söderköpings kommun

Leaderstöd: 15 750 kr
Egen finansiering: 6 750 kr

Boden och Lilla Gärdet

Lilla Gärdet har växt fram ur ett starkt personligt engagemang för hållbar odling, lokal gemenskap och närproducerade råvaror. År 2023 tog Ulrika Andersson över ett mindre gärde i Ringarum, efter sin far. Marken – tidigare en slät åker – har genom hårt arbete och ideella insatser förvandlats till en spirande odling för grönsaker, bär och blommor. Visionen är att utveckla platsen till en levande mötesplats för lokal försäljning, självplock, evenemang och blomsterbinderi med fokus på hållbarhet, lokalproducerat och gemenskap. Inom delaktiviteten ska verksmaheten utökas och företaget etableras. En bod där bär, grönsaker och blommor obemannat kan säljas till kund ska byggas inom projektet och placeras i Kulla. 

Projektägare: Ulrika Andersson

Plats: Ringarum, Valdemarsviks kommun

Leaderstöd: 16 800 kr
Egen finansiering: 7 200 kr

Döderhultarns födelsegård öppnar upp

Högetorp, mer känt som Högatorp i folkmun, är födelsegården till den världsberömde träskulptören Axel ”Döderhultarn” Petersson. Gården ligger strax utanför Oskarshamn och har länge varit stängd för allmänheten. Sedan 2017 ägs den av Hanna och Simon Leidecker, som nu arbetar för att öppna upp platsen och ge den nytt liv. På gården bedrivs idag verksamhet med boendeuthyrning till turister, natur- och landskapsvård och uppfödning av lamm. Nu vill ägarna ta nästa steg och utveckla Högetorp till en levande mötesplats för kultur, natur och lokalhistoria. Med anledning av att det i år är 100 år sedan Döderhultarns bortgång vill de öppna födelsegården för allmänheten som en del av minnesfirandet. De planerar även att arrangera konserter, kulturevenemang, naturträffar och öppna ett gårdscafé. För att kunna ta emot besökare ska de inom delprojekt anlägga en parkeringsyta.

Projektägare: Högatorps gård

Plats: Högetorp, Oskarshamns kommun

Leaderstöd: 21 000 kr
Egen finansiering: 9 000 kr

Långsiktiga och hållbara relationer

Inom delaktiviteten ska företaget vidareutveckla sin verksamhet och skapa förutsättningar för att erbjuda samtalsterapi för både par och individer. Företaget erbjuder idag coachning inom bland annat personlig utveckling och har identifierat en efterfrågan på parterapi, som kan erbjudas både fysiskt och online. Genom en kompetenshöjande utbildning kan företaget bredda sitt tjänsteutbud, vilket skapar nya intäktsmöjligheter och stödjer ett hållbart företagande.

Projektägare: Sofia Cerne Creations AB

Plats: Ankarsrum, Västerviks kommun

Leaderstöd: 14 490kr
Egen finansiering: 6210 kr

KvaliTass-uppstart av hundpensionat 

Delaktiviteten syftar till att förbereda och möjliggöra start av ett hundpensionat som erbjuder trygg, individanpassad omsorg och i framtiden även tjänster inom hundträning. Genom specialiserad utbildning inom hundkunskap, beteende och problemutredning samt bokföring ska grunden läggas för ett nytt företag och nya tjänster. Projektgenomföraren har lång erfarenhet av hundar, inklusive arbete på hundpensionat, och vill nu skapa en självförsörjande sysselsättning. Parallellt med kompetensutveckling kommer affärs- och marknadsplan att tas fram, kontakter med relevanta aktörer att etableras och kommande verksamhet att marknadsföras.  Målet är att driva en stabil, kvalitativ verksamhet i en region med idag begränsat utbud. 

 

Projektägare: Elina Ingvarsson

Plats: Gamleby Västerviks kommun

Leaderstöd: 40 000 kr
Egen finansiering: 17 400 kr